13-05-2022

Douglas en Lariks hout behandelen doe je zo

Douglas en Lariks behandelen

Douglas en Lariks zijn twee houtsoorten die razend populair zijn onder de overkappingen, tuinhekken en terrassen. Bij AparD zijn dit dan ook de houtsoorten waar we het liefst mee werken. Niet alleen omdat deze veel duurzamer zijn en een prachtige warme kleur hebben. Deze houtsoorten bieden ook een langere levensduur en dat vinden wij fijn! 

Toch zal je merken dat na verloop van tijd (zeker na wat zonuren en regenbuitjes) de kleur van het hout steeds grijzer zal worden of grijze vlekken vertoont. De één vind het prachtig, de ander juist afschuwelijk: je koos tenslotte voor Douglas of Lariks vanwege de kleur. Daarom is het tijd om het hout een goede beurt te geven. 

Beitsen, olie, verven of impregneren? 

Er zijn verschillende manieren om Douglas en Lariks hout te behandelen en bewerken. Dit is niet noodzakelijk, omdat het immers niet veel invloed zal hebben op de kwaliteit. Toch raden we het wel aan, want het hout krijgt toch te maken met verschillende weersinvloeden. 

Wil je het vergrijzen van het hout tegengaan? Behandel het hout dan met speciale beits voor Douglas of Lariks (vaak kun je zulke beits voor beide houtsoorten gebruiken). Hiermee zorg je er ook voor dat verschillende algen en schimmels tegen worden gehouden én het biedt bescherming tegen vocht en houtrot. Zorg ervoor dat je het hout beitst, wanneer het nog ‘nieuw’ is. 

Heb je toch al een tijdje een overkapping of hek staan waarvan het hout inmiddels grijs aan het worden is? Geen paniek: je kunt door middel van verschillende producten de warme tint weer terugkrijgen. Er zijn verschillende ongrijzers op de markt die vaak volledig biologisch afbreekbaar zijn en geen gevaar vormen voor je tuin. Daarmee verwijder je vuil van het hek en komt de mooie oranje/gelige kleur weer tevoorschijn!

Kom meer te weten over Douglas en Lariks hout.

Deel deze blog!
Offerte aanvragen?

De projecten van meubelmaker AparD zijn origineel en 100% op maat. Ook jouw meubels laten maken? Neem contact met ons op voor een verrassend resultaat met hout en staal! 

Wij gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact (privacyverklaring).

Offerte aanvragen