Apard Apard Apard
Ayous hout bij Apard

Ayous hout; een houtsoort met eindeloze voordelen

Een houtsoort die we naast Douglas hout de laatste tijd steeds vaker zien als bekleding bij luxe overkappingen, tuinkamers en buitenkeukens is Ayous hout, en dat is niet zonder reden. In deze blog nemen we je mee naar de voordelen die deze houtsoort te bieden heeft en zal je je verbazen over de veelzijdigheid van deze bijzondere houtsoort.

Oorsprong en kleur Ayous hout

Ayous hout vindt zijn oorsprong in het verre West-Afrika en is officieel loofhout. Het eerste wat opvalt aan dit hout is de prachtige warme bruine tot goudbruine gele kleur, die direct een gevoel van warmte oproept. 

Als het hout vergrijst, transformeert het naar een mooie egaal grijze kleur, waardoor het een verfijnde uitstraling behoudt. Mocht je de bruine kleur willen behouden, dan zijn er verschillende manieren om het hout te behandelen. Door de open structuur van Ayous hout wordt olie goed opgenomen in het hout. 

Thermische modificatie maakt het verschil

Voordat we het hebben over hoe duurzaam deze houtsoort is, is het belangrijk om te vermelden dat er twee soorten Ayous hout zijn; wel thermisch gemodificeerd en niet thermisch gemodificeerd. 

De niet gemodificeerde variant wordt vooral gebruikt in sauna’s, omdat dit hout niet splintert. In dat geval schort het alleen nogal aan de duurzaamheid (klasse 5), en dat is iets wat we bij Apard erg belangrijk vinden. 

"De houtsoorten die we bij Apard gebruiken zijn bijzonder duurzaam."

De soort die wij gebruiken voor luxe buitenverblijven en buitenkeukens op maat is wél thermisch gemodificeerd, en daardoor bijzonder duurzaam. De warmtebehandeling maakt het niet alleen bestand tegen de tand des tijds, maar ook tegen de grillen van de natuur. Het hout wordt als het ware beschermd door een schild. 

Ayous hout

De voordelen van Ayous hout op een rij

1. Duurzame keuze
Met duurzaamheidsklasse 1-2 kan het Ayous hout zo 20 tot 25 jaar meegaan. Zo geniet je zonder zorgen van je luxe buitenkeuken, overkapping of tuinkamer bekleed met Ayous hout.

2. Licht van gewicht
De warmtebehandeling zorgt ervoor dat al het vocht uit het hout wordt onttrokken, waardoor het weinig weegt in vergelijking met andere houtsoorten.  

3. Prijs/kwaliteit 
Ayous hout is aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld Red Cedar of andere hardhoutsoorten. Daarbij is het erg stabiel, omdat het hout nagenoeg niet werkt.

4. Een strak eindresultaat
Deze houtsoort heeft geen noesten en knopen en is hierdoor zeer egaal. Een bijzonder strak eindresultaat dus!

Kortom, of je nu een luxueuze buitenkeuken of de bekleding van de tuinkamer uitgevoerd wil hebben in Ayous hout, dit hout past zich moeiteloos aan en voegt een vleugje natuurlijke pracht toe aan elke ruimte. 


Ook een luxe buitenverblijf of buitenkeuken op maat laten realiseren met Ayous hout? Neem dan contact met ons op.

Lees ook eens deze blogs door

Footer

Ook een luxe buitenverblijf
laten ontwerpen?

Of samen kijken wat er nog meer mogelijk is? Neem dan contact met ons op.

Offerte aanvragen

Inspiratie opdoen?
Neem een kijkje

Wil je meer voorbeelden van onze projecten zien? Bekijk ze allemaal!

Bekijk projecten