Apard Apard Apard
Haardhout opslaan onder luxe overkapping

Haardhout opslaan onder je luxe overkapping

Heb je een houten overkapping in je tuin? Dan wil je hier natuurlijk zo vaak mogelijk onder kunnen zitten. Ook buiten de zomerperiode wil je tijdens de frisse dagen kunnen genieten van je overkapping, daarom is een buitenhaard ideaal! Deze zorgt naast heerlijke warmte ook meteen voor een romantische sfeer. 

Voor een buitenhaard heb je natuurlijk hout nodig, wat ook ergens opgeslagen moet worden. Wij vertellen je hoe je dit veilig, praktisch en mooi kunt doen! Alles zodat je het hele jaar door van je tuin kunt genieten, in de warmte!  

Een verlengde van je buitenruimte

Het begint allemaal met een geschikte opslagruimte voor je haardhout. Een houtopslagrek of -stelling in dezelfde stijl als jouw houten overkapping is dan perfect. Daarnaast kan een houten rek ook nog eens een stijlvolle toevoeging zijn aan je buitenruimte.

Voetjes van de grond

Een cruciale stap bij het opslaan van haardhout is om het niet direct op de grond te bewaren. Door het hout op een oplsagrek, stenen of betonblokken te plaatsen, voorkom je dat het vocht opneemt uit de grond en houd je het hout droog en brandbaar. Het meten van de houtvochtigheid kan met een houtvochtmeter. Een vochtpercentage van 15% is perfect voor een goed en lang brandend vuur. 

Haardhout opslaan onder je luxe overkapping

Stapelen met zorg

Stapel het haardhout zorgvuldig op het opslagrek. Belangrijk hierbij is dat je  voldoende ruimte laat tussen de stukken hout voor luchtcirculatie. Dit helpt bij het droogproces en voorkomt schimmelvorming. Zorg er ook voor dat de opslagplaats goed geventileerd is, zodat het hout kan ademen. Gebruik een rotatiesysteem waarbij je het oudere hout eerst gebruikt. Dit voorkomt dat het hout te lang blijft liggen en vocht absorbeert.

Droog het hout op tijd

Het is van cruciaal belang om het haardhout voldoende tijd te geven om goed te drogen voordat je het opslaat. Nat hout brandt minder efficiënt en kan rook veroorzaken. Zorg er dus voor dat het hout goed gedroogd is voordat je het onder je luxe overkapping plaatst. Hou er rekening mee dat vers hout ongeveer twee jaar nodig heeft om gebruikt te kunnen worden als haardhout. 

Haardhout opslaan onder je luxe overkapping

Met deze tips van houtexpert Apard ben je nu goed voorbereid om haardhout op te slaan onder je luxe overkapping. Een goed georganiseerde opslagplaats zorgt ervoor dat je altijd kunt genieten van de warmte en sfeer van een knisperend haardvuur in je buitenruimte. 

Bekijk ook onze projecten met buitenhaarden onder overkappingen.

Lees ook eens deze blogs door

Footer

Ook een luxe buitenverblijf
laten ontwerpen?

Of samen kijken wat er nog meer mogelijk is? Neem dan contact met ons op.

Offerte aanvragen

Inspiratie opdoen?
Neem een kijkje

Wil je meer voorbeelden van onze projecten zien? Bekijk ze allemaal!

Bekijk projecten